UNDERVISNING

Formidling og undervisning i fotografi til alle målgrupper

Studerende på kursus i Frankrig på jagt efter de gode motiver

Vi er alle fotografer, når vi tager vores kameratelefon op ad lommen og fotograferer, hvad vi ser – vores familie og venner, solnedgangen, skiferien eller særlige begivenheder. Når vi som elever i skolen eller studerende på læreranstalter fotograferer som del af undervisningsforløb. Og når vi på arbejdspladsen, som en del af vore arbejde, skal dokumentere møder, arrangementer, begivenheder eller portrættere personer.

Fotografi er overalt. i vores liv, men måske oplever vi udfordringer i den fotografiske praksis: “Hvordan skyder jeg de bedste fotos i konkrete situationer?” “Hvordan fotograferer jeg bedst med det eksisterende lys?” Og “hvordan kan jeg forstå fotografi, når billeder er komplekse og svære at afkode?”
Spørgsmålene er mange, når du ønsker det bedste fotografiske resultat til din organisations analoge og digitale medier.

I disse sammenhænge er der brug for en underviser, som systematisk og på et fagligt, pædagogisk og didaktisk velfunderet grundlag kan formidle viden om fotografi til dig.

Lars tilbyder to tilgange til undervisning i fotografi:

  • Hvordan kan man lære andre at fotografere? Lars underviser begyndere, øvede og professionelle fotografer i virksomheder og undevisnings- og kulturorganisationer i fotografi.
  • Hvordan kan man lærer andre at undervise i fotografi? Lars underviser lærere, som selv underviser fx børn i fotografi i ind- og udskolingen.


Som underviser videreuddanner Lars professionelle fotografer og fotograferende jounalister i egen fotoskole – Fotografværkstedet.
Lars arrangerer kurser i Danmark og udlandet med fokus på høj faglighed i fotografisk praksis, billedanalyse og historiefortælling.

  • Som censor og ekstern lektor på DMJX har Lars undervist, eksamineret og arbejdet med vurdering af og sikret høj faglighed hos danske og internationale studerende på en af verdens førende fotojournalistiske uddannelser.
  • Som underviser i fotografi på Kofoeds Skole, Bornholms Højskole, i kunstforeninger, på Københavns Professionshøjskole, i børnehaver og skoler har Lars arbejdet med formidling til en mangfoldig gruppe elever og kursister.

Hvordan vi kan forstå fotografi?

Kursist fotograferer på Færøerne

Hvorfor oplever vi et foto som fantastisk, ligegyldigt eller måske ligefrem dårligt?

Et fotografi kan opleves komplekst, uforståeligt og som en uforståelig størrelse. Det kan ofte være svært at afkode et foto og danne sig en mening om fotografiets kvaliteter.
Hvis et billede rammer mig følelsesmæssigt, hvis det “vil mig noget”, så må der være noget kvalitet tilstede i fotografiet. Men er det tilstrækkeligt at et foto “vil mig noget”, til at vi i en undervisningssituation kan føre en samtale om fotografi?

Hvordan formidler man fotografi til flere målgrupper? Lars har udviklet sin Fotodidaktiske Analysemodel, som gennem dekonstruktion indrammer en forståelse af fotografi og billedkunst. Modellens didaktiske hensigt er at

  • kunne planlægge og igangsætte fotografiske processer hos elever og studerende
  • fungere som analyseværktøj til at kunne vurdere fotografiers æstetiske kvaliteter holdt op mod de fotografiske grundstoffer
  • kunne starte samtaler om fotografi. At udvikle et fagsprog er centralt for undervisning i fotografi

 

Som Professionsbachelor (BA) i Fotojournalistik fra DMJX og Pædagogisk Diplom (DP) i Billedkunst og æstetik fra KP underviser Lars med udgangspunkt i flere pædagogiske og didaktiske teorier samt med udgangspunkt i hans egenudviklede Fotodidaktiske Analysemodel.

Den Fotodidaktiske Analysemodel - © Lars Bertelsen 2025